Επιστροφή ΦΠΑ για τους Αγρότες αιτήσεις έως 31/10/2022
Η αίτηση επιστροφής του ΦΠΑ υποβάλλεται από την 1η Μαρτίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους.
Η μη υποβολή της αίτησης επιστροφής εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, στερεί από τον αγρότη ειδικού καθεστώτος το δικαίωμα επιστροφής.
Δικαιούχοι επιστροφής
Δικαιούχοι επιστροφής του ΦΠΑ που έχει επιβαρύνει τις εισροές τους είναι οι αγρότες, οι οποίοι εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ, κατά το χρόνο που πραγματοποιείται η παράδοση των αγροτικών προϊόντων τους, ή η παροχή των αγροτικών υπηρεσιών τους, ανεξάρτητα αν κατά το χρόνο που ζητείται η επιστροφή έχουν μεταταχθεί σε άλλο καθεστώς ή έχουν διακόψει τις εργασίες τους. Προϋπόθεση για την επιστροφή, χωρίς έλεγχο, αποτελεί η υποβολή δήλωσης Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής του Ν. 3877/2010, εφόσον είναι υπόχρεοι.
Σημείωση!
Αγρότης που εντάθηκε στο Κανονικό Καθεστώς ΦΠΑ στις 1/1/2022 έχει δικαίωμα να ζητήσει Επιστροφή ΦΠΑ για τις παραδόσεις Αγροτικών Προϊόντων του για η χρήση 2021.
Προϋπόθεση η Ένταξη του στο Ειδικό Καθεστώς ΦΠΑ έως 31/12/2021 ή…… ακόμα και σήμερα με Αίτησή του (Μ0) στο Μητρώο της αρμόδιας ΔΟΥ συνοδευόμενη με Αντίγραφο Τιμολογίου παραδόσεως Αγροτικών Προϊόντων!
Μοναδική περίπτωση για την οποία προβλέπεται αναδρομική ένταξη στο Ειδικό Καθεστώς ΦΠΑ χωρίς κυρώσεις είναι η Αίτηση Επιστροφής ΦΠΑ Ειδικού Καθεστώτος…….
Βάση υπολογισμού της επιστροφής
Βάση, επί της οποίας υπολογίζεται η επιστροφή, με τον κατ’ αποκοπή συντελεστή που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ αποτελεί το σύνολο των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων, που προέρχονται από παράδοση αγροτικών προϊόντων από δική τους αγροτική εκμετάλλευση ή παροχή αγροτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της αγροτικής τους εκμετάλλευσης, που πραγματοποιούν προς άλλο υποκείμενο στο φόρο, εκτός των αγροτών του ειδικού καθεστώτος, καθώς κι από απόσυρση αγροτικών προϊόντων.
Ως παράδοση αγαθών θεωρείται και η αξία αγροτικών προϊόντων που διατίθενται, ως αμοιβή σε είδος, για τη λήψη υπηρεσιών από άλλους υποκείμενους στο φόρο, όπως εκθλιπτικά, θεριζοαλωνιστικά, συλλεκτικά κλπ. δικαιώματα.
Σημείωση!
Ο υποκείμενος στον φόρο, ο οποίος αγοράζει προϊόντα ή δέχεται υπηρεσίες από τον αγρότη του ειδικού καθεστώτος, δεν αναγράφει στο φορολογικό στοιχείο που εκδίδει στον αγρότη του ειδικού καθεστώτος φόρο προστιθέμενης αξίας και το εν λόγω στοιχείο δεν έχει τέλη χαρτοσήμου.
Αίτηση επιστροφής, απαραίτητα δικαιολογητικά και διαδικασία υποβολής
Η επιστροφή του Φ.Π.Α. των εισροών στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος πραγματοποιείται με την υποβολή Αίτησης Επιστροφής από τον δικαιούχο, σύμφωνα με το έντυπο που έχει καθιερωθεί με την ΑΥΟ Π.953/88 (έντυπο 010Α – ΦΠΑ έκδοση 2007), με την επισήμανση ότι στον Πίνακα Γ΄ «αναλυτική κατάσταση δικαιολογητικών» τα ακαθάριστα έσοδα θα συμπληρώνονται μόνο στη στήλη (6) του εντύπου αυτού, δεδομένου ότι δεν υφίσταται διαφοροποίηση ως προς το συντελεστή επιστροφής.
Το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ είναι 6% επί της αξίας των παραδιδόμενων αγροτικών προϊόντων παραγωγής σας και των παρεχόμενων υπηρεσιών που έχετε πραγματοποιήσει σε κάποιον που είναι υποκείμενος στο ΦΠΑ, σε Δημόσιο, Δήμους κ.α.
Έντυπο Φ6 – έκδοση 2007, 010Α – ΦΠΑ
Η αίτηση επιστροφής Φ.Π.Α., υποβάλλεται:
α) είτε απευθείας από τον αγρότη στη Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματός του, ή στη Δ.Ο.Υ. που διαθέτει τμήμα ελέγχου, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας ασκεί μία από τις αγροτικές του εκμεταλλεύσεις.
β) είτε μέσω συνεταιριστικής οργάνωσης στη Δ.Ο.Υ. στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η συνεταιριστική οργάνωση.
Σημείωση!
Με την αίτηση επιστροφής συνυποβάλλονται τα πρωτότυπα των νόμιμων φορολογικών στοιχείων, από τα οποία προκύπτουν τα ακαθάριστα έσοδα από την παράδοση των αγροτικών προϊόντων και την παροχή των αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.
Αν τα πρωτότυπα των στοιχείων έχουν υποβληθεί από τον αγρότη, για οποιοδήποτε λόγο, σε άλλη υπηρεσία και δεν επιστρέφονται σ΄ αυτόν, αρκεί η υποβολή των αντιγράφων τους στα οποία θα βεβαιώνεται από την υπηρεσία αυτή ότι το πρωτότυπο έχει κατατεθεί και παραμένει σ΄ αυτή.
Σημείωση!
Δεν είναι δυνατή η επιστροφή Φ.Π.Α. με αντίγραφα ή φωτοαντίγραφα τιμολογίων αγοράς αγροτικών προϊόντων, λόγω απώλειας των πρωτοτύπων……
Τα δικαιολογητικά αυτά είναι:
· τιμολόγια αγοράς ή πώλησης αγροτικών προϊόντων,
· εκκαθαρίσεις για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων μέσω παραγγελιοδόχου,
· τιμολόγια ή αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ή αποδείξεις επαγγελματικών δαπανών προκειμένου για την παροχή αγροτικών υπηρεσιών,
· τιμολόγια ή αποδείξεις παροχής υπηρεσιών στην περίπτωση λήψης υπηρεσιών από αγρότες, η αμοιβή των οποίων καταβάλλεται σε είδος (εκθλιπτικά, θεριζοαλωνιστικά, συλλεκτικά, κ.λπ. δικαιώματα),
· εντάλματα πληρωμής ή άλλα νόμιμα στοιχεία που εκδίδονται για την καταβολή αποζημίωσης στον αγρότη στην περίπτωση απόσυρσης των αγροτικών προϊόντων.
Σημείωση!
Η επιστροφή ΦΠΑ αφορά στις χονδρικές πωλήσεις και όχι στις λιανικές…..
Εντός της προθεσμίας που προβλέπεται, μπορεί να υποβληθεί συμπληρωματική ή τροποποιητική αίτηση επιστροφής. Συμπληρωματική είναι η αίτηση επιστροφής η οποία περιλαμβάνει νέα φορολογικά παραστατικά, τα οποία δεν έχουν συμπεριληφθεί στην αρχική αίτηση, ενώ τροποποιητική είναι αυτή με την οποία ζητείται η διόρθωση των αιτούμενων προς επιστροφή ποσών Φ.Π.Α. Στην περίπτωση που με την τροποποιητική αίτηση προκύπτει ποσό επιστροφής μικρότερο αυτού που είχε αρχικά επιστραφεί, η διαφορά καταβάλλεται στο δημόσιο με υποβολή έκτακτης περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. με υποχρέωση καταβολής του πρόσθετου φόρου που ορίζεται για την εκπρόθεσμη δήλωση από το χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε η επιστροφή.
Αιτήσεις επιστροφής γίνονται δεκτές μόνο εάν το αιτούμενο προς επιστροφή ποσό ανέρχεται σε 20 ευρώ τουλάχιστον.