Θέλετε δυνατό εγκέφαλο και καλή ψυχική υγεία;
Όπως συμβαίνει με την περίπλοκη σχέση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου, έτσι και η διατροφή και η ψυχική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες – και η σύνδεση μεταξύ τους είναι αμφίδρομη: η έλλειψη σωστών διατροφικών επιλογών οδηγεί σε αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας και τα προβλήματα ψυχικής υγείας με τη σειρά τους οδηγούν σε κακές διατροφικές συνήθειες.
Η ψυχίατρος, ερευνήτρια υγείας του εγκεφάλου και διατροφολόγος Δρ Ούμα Ναίντου, αποκαλύπτει ποιές είναι οι καλύτερες τροφές που τονώνουν τον εγκέφαλο αλλά οι άνθρωποι δεν τρώνε αρκετά. Θεωρεί ωστόσο ότι η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, να οξύνει τη μνήμη και να βοηθήσει τον εγκέφαλό να λειτουργήσει με μέγιστη απόδοση. Ποιές είναι οι τροφές αυτές:
Μπαχαρικά
Εκτός από την προσθήκη γεύσης, τα μπαχαρικά είναι γνωστά και για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Βοηθούν τον εγκέφαλο να καταπολεμήσει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και επομένως αποτρέπουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να βλάψει τους ιστούς.
Ένα από τα πιο σημαντικά μπαχαρικά είναι ο κουρκουμάς, καθώς η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, μπορεί να μειώσει το άγχος και να αλλάξει την αντίστοιχη χημεία του εγκεφάλου, προστατεύοντας τον ιππόκαμπο.
Σημαντικό είναι επίσης το σαφράν. Το 2013, μία σειρά μελετών εξέτασε τις επιδράσεις του σαφράν στα συμπτώματα της κατάθλιψης μεταξύ των συμμετεχόντων με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Σε όλες αυτές τις δοκιμές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σαφράν μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα κατάθλιψης.